zondag 25 januari 2009

Voor alle digitale immigranten een aanrader!


Via een feed van Tametheweb kwam ik een interessante boekrecensie tegen. Voor mij aanleiding om dit met jullie te delen en voor mij reden om dit boek aan te schaffen.
"This book was a very easy read about a subject that is not intuitive to me being a digital immigrant. I appreciate that the book has chosen a broad audience to address that includes parents, educators, and librarians— to create a conversation between all those who have high stakes in dealing with the changing needs of the digital native population. The idea of creating a dialogue between parents and their children, educators and their students, librarians and their users, was a strong point throughout the book and reiterated in the synthesis, “…this book is an invitation to conversation. It’s an invitation sent out especially to parents and teachers of DigitalNatives and would-be Digital Natives” (274). "
"I think libraries would make an excellent place to “…make space for students, parents, and teachers to educate one another about what’s going on in cyberspace and to explore together ways to mitigate the risks that online life brings with it” (102). The book highlights many of the same topics as this course, which compliments my feeling this week that “the virtual world complements and extends the offline social sphere” (25)."

Great finds... RSS op z'n best

RSS kan mijn leven enorm verrijken... en die van jullie! Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Waar ik aandacht voor wilt vragen is het feit dat er zoveel informatie beschikbaar is. Wij hebben op school lessen voor leerlingen in het selecteren van bruikbare informatie. Voordat ze zover zijn dat ze eraan toe zijn om te beoordelen of de gevonden informatie bruikbaar is, moeten ze zichzelf afvragen... wat is mijn vraag? Hoe kan ik inzoomen op mijn vraag? Hoe kan ik mijn vraag begrenzen?
Als wij als digitale ontdekkingsreizigers dit vraagproces voor onszelf niet doorlopen , dan is het risico groot dat de hoeveelheid informatie die we binnen halen ons vermogen om het te verteren zal overstijgen.
Ik ben begonnen met RSS door de e-nieuwsbrieven die mijn inbox overspoelden op te zeggen. Vervolgens bezocht ik de websites die ik belangrijk en interessant vind. Bij die websites heb ik me geabonneerd op een feed. Bij Google heb ik een aantal tabbladen toegevoegd zodat ik mijn informatie kan rubriceren. Ik heb me ook geabonneerd op een feed van de blogs die ik wil volgen. Al met al een hoop informatie die ik hoop bij te kunnen houden. In ieder geval hoop ik me op deze manier een weg te banen door de enorme stroom van digitale informatie.
Volgens mij gaat het erom dat je voortdurend keuzes maakt... toch lastig als je een informatie freak bent, of misschien moet ik toegeven dat ik informatieverslaafd ben. De tijd zal het leren...

donderdag 15 januari 2009

Reading one of my RSS feeds... just had to SHARE!

Ik had het er net over... de overload... overmatig aanbod van ongevraagde informatie.
Via een RSS feed kwam ik dit tegen...

WORD of the YEAR 2008
With social media on the rise all across the globe , there is just an excess of personal information we are divulging on blogs & SN profiles.
Not a big surprise again - “overshare” is Webster’s New World Dictionary’s word of the year.
Overshare (verb): to divulge excessive personal information, as in a blog or broadcast interview, prompting reactions ranging from alarmed discomfort to approval.
Blogs surged with “oversharing” this year from a New York Times Magazine cover story in May by Emily Gould , a former editor of Gawker.com. Gould spilled the goods on her ongoing professional and romantic dramas on her own blog, and then wrote about the perils of oversharing. Gould wrote. “Technology just enables us to overshare on a different scale.”

Als wij, immigranten in het digitale landschap, eenmaal aan toe zijn om met onze web 2.0 vaardigheden onszelf te profileren op het internet, lopen we het risico te moeten constateren dat iedereen informatiemoe geworden is op het terrein van de sociale media.
Nogmaals de vraag... to blog or not to blog!
Food for thought!

23dingen - Verzuipen in het digitale landschap

Ding 4 en Ding 5
RSS is voor mij iets meer bekend dan een blog. Ik ben al een poos bezig me te abonneren op digitale nieuwsbrieven. Het probleem ermee is dat mijn inbox vol liep met oude nieuwsbrieven die ik handmatig moest opruimen. RSS is voor mij DE oplossing voor mijn overvolle inbox.
Ik heb gekozen voor Google Reader voor mijn RSS feeds. Ik had al een iGoogle pagina gemaakt, dus heb ik gekeken naar de mogelijkheden om ook de reader van Google te gebruiken. Het is niet zo een groot probleem om een reader in te stellen en ook je te abonneren op een aantal RSS feeds. Wat je moet doen om RSS feeds doelmatig te gebruiken is een nieuwe gewoonte aanleren om regelmatig te kijken bij je ingestelde reader om de nieuwe items te lezen. Het moet net zo 'n gewoonte worden als je email checken.
Ik heb als hulp mijn iGoogle pagina ingesteld als startpagina als ik op het internet ga. Ik heb me voorgenomen om 's morgens na de 10 uur pauze eerst me bezig te houden met mijn reader en de nieuwe items.
Wat ik steeds lastig vind op internet en het hele digitale landschap is dat hoe meer je ermee bezig ben, hoe meer je ontdekt eigenlijk hoe VEEL het allemaal is. Als ik stilsta bij hoe vaak en hoe veel jongeren hiermee bezig zijn, dan verbaast het mij niets als ze weinig toekomen aan andere dingen.

Het digitale landschap is soms net een wak in het ijs... voor dat je het weet, ben je er door heen gezakt en verzuip je!

dinsdag 13 januari 2009

To blog or not to blog...

Een blog is geboren! Het zou misschien interessant zijn om statistieken te vinden over hoeveel blogs er per dag of per minuut worden geboren.

Ik heb niet zoveel tot nu toe met een blog... voor mij leeft er nog een beeld van een 'nep' realiteit. Ik heb zoveel vrienden...e.d. Wat is een vriend? Is een digitale vriendschap anders dan een echte vlees en bloed vriendschap? Als er veel mensen op je blogbericht reageren heb ik dan meer 'vrienden' of ben ik populair?!?

To blog or not to blog... voor mij nog steeds een vraag!